Provningsnoteringar
Springbank - Frank McHardy, 2014-04-12
Efter en lång väntan så
var det äntligen dags för Frank McHardy från Springbank att för tredje gången
återkomma till SMAD och leda en provning. Ursprungligen var det planerat att
Frank skulle komma våren 2013, men av familjeskäl så måste det besöket ställas
in. Vid det tillfället kunde vi i stället välkomna en annan av de stora i
branschen, Michael Urquhart från Gordon & MacPhail.
Frank pensionerade sig
i juli 2013 efter 50 år i whiskybranschen. Halva den tiden har han ägnat sig åt
Springbank. Andra destillerier där han arbetat är Invergordon, Tamnavulim,
Bruichladdich och Bushmills. Faktiskt den ende skotte jag känner till som varit
destillerichef i både Skottland och Irland. Som den 19:e sedan starten 2004
valdes Frank in i Whisky Magazine´s Hall of Fame under 2014 tillsammans med
bl.a. Jim McEwan. När jag försökte
fråga Frank om minnesvärda upplevelser från de 50 åren, så var det inte mycket
som kom fram. Det han var mest stolt över från alla sina år var dock skapandet
av Glengyle-destilleriet. Något som han ägnade mycket tid åt under från år 2000
till starten i mars 2004. Det tredje Campbeltown-destilleriet i aktiv
produktion och som också inneburit att Campbeltown ånyo betraktas som en egen
region.
Provningen planerades
för 140 deltagare och whisky hade köpts in för det antalet. Men inom mindre än
2 dygn så var provningen fullbokad. Genom att vi snabbt lyckades få tag på
ytterligare en flaska av alla 21-åringarna och även de flesta övriga whisky så
utökades antal deltagare till 175. Och inom 3 dygn var provningen fulltecknad.
En målsättning för
provningen var, att alla fyra whiskyn som produceras (Springbank, Longrow,
Hazelburn och Kilkerran) skulle vara med vid provningen. Ett andra mål var, att
vi skulle ha flera olika 21-åringar med den gamla klassiska i spetsen. Den
gamla med s.k. Tall bottle har alla köpts in på Whisky Auction. Var lika god
som jag kunde minnas den sedan tidigare. Detta var också den första whisky som
SMAD röstade fram som Årets Malt. Ryvärr måste man konstatera att de två
senaste buteljeringarna från 2013 och 2014 inte alls uppnår samma klass. OK
whisky men långt efter den gamla klassiska. Men trots detta så kändes det som
en ynnest att vid samma provning få chansen att prova tre olika 21-åringar.
Tyvärr finns det inga planer på att återskapa den klassiska varianten. Enligt
Frank så var en del av whiskyn äldre än 21 år, upp till 30 - 35 år gammal.
Franks Mystery Dram var ett unikt fatprov. I samband med 2013 års Springbank Open
Day var det en middag för 20 personer och där var och en fick en flaska av just
den här whiskyn. Deltagarna fick välja bland fem fatprover i lagerhuset vilket
man tyckte bäst om och som sedan buteljerades för deltagarna. Troligen inte
många som smakat den whiskyn tidigare!
Rundlets och
Kilderkins är gamla fatstorlekar på 100 resp. 50 liter. Små fat ger ju en
snabbare mognad och här ger 6 års lagringstid ungefär lika mycket effekt som 10
år i vanliga fat. En nackdel är dock den stora avdunstningen, ca 7 %/år.
De tre whisky som
tillverkas i Springbank-destilleriet har alla olika tillverkningsprocesser.
Longrow som är dubbeldestillerad har en rökhalt på 40 - 50 ppm i malten.
Springbank sägs vara destillerad 2½ gång, men om man beaktar hur mycket som
destillerats 2 resp. 3 gånger så blir det snarare 2,8 gånger. Fenolhalten i
malten är ca 8 ppm. Hazelburn är en trippeldestillerad whisky med helt orökt
malt.
Bernt Sjödin
Omröstning
Glas 1: Kilkerran WIP 4, 46 %, ca 8 år, 605:- 1 poäng
Glas 2: Hazelburn 12yo, 46 %, 769:- 25 poäng
Glas 3: Springbank Rundlets & Kilderkins, 49,4 %, 775:- 18 poäng
Glas 4: Springbank 9yo/2004-2013 Gaja Barolo, 54,7 %, 802:- 31 poäng
Glas 5: Springbank 21yo Tall bottle, 46 %, 3805:- 394
poäng
Glas 6: Springbank 21yo/B2013, 46 %, 2583:- 55 poäng
Glas 7: Springbank 21yo/B2014, 46 %,
2299:- 101
poäng
Glas 8: Longrow
Red 11yo Batch 2, 53,7 %, 682:- 77 poäng
Glas 9: Longrow
15yo/1998-2014 Madeira Wood,49,0 %, fatprov 271
poäng
Det
underlägg vi använde som PDF
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Kilkerran
WIP 4, 46 %, ca 8 år
Färg: Ljus guld - guld
Doft: Ungdomlig, kryddig, vanilj
Smak: Kryddig, vanilj, citrustoner
Eftersmak: Pepprig, vanilj, sötma, medellång
Poäng: 80
Hazelburn 12yo, 46 %, 80 % sherry cask
Färg: Guldfärgad
Doft: Bränt gummi, torkad frukt,
kryddtoner
Smak: Söt, kryddig, lite eldig
Eftersmak: Lite eldig, torkad frukt, kryddig, söt, ganska lång
Poäng: 87
Springbank
Rundlets & Kilderkins, 49,4 %
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, stor
Smak: Söt, lite fat, torkad frukt, eldig
Eftersmak: Vanilj, söt, kryddig, ganska lång, lite sherrytoner
Poäng: 89
Springbank 9yo/2004-2013 Gaja
Barolo, 54,7 %, hela tiden lagrad i Barolofat
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Ungdomlig, lite vinös
Smak: Choklad, eldig
Eftersmak: Lång med eldighet, choklad, söt, frukt
Poäng: 87
Springbank 21yo Tall bottle,
46 %
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, torkad frukt, russin, söta toner
Smak: Fyllig, kryddig, torkad frukt
Eftersmak: Lång, choklad, söt, torkad frukt
Poäng: 96
Springbank 21yo/B2013, 46 %,
blandning av sherry- och bourbonfat
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Måttlig, mjuk, vaniljtoner
Smak: Kryddig, vanilj, lite eldig
Eftersmak: Medellång med mycket vanilj, söt, lite choklad
Poäng: 89
Springbank 21yo/B2014, 46 %
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, måttlig, lite exotisk frukt
Smak: Sötma, vanilj, kryddig
Eftersmak: Medellång med vanilj, sötma, lite kryddig, aning torkad frukt
Poäng: 91
Longrow Red 11yo Batch 2, 53,7, Cabernet Sauvignon-fat
Färg: Bärnsten med aning rödton
Doft: Rök, vinös, fruktig/röda bär
Smak: Fruktig, kryddig, lite rök
Eftersmak: Rök, fruktig, vinös, plommon, söt
Poäng: 88
Longrow 15yo/1998-2014 Madeira Wood, 49,0 %, Franks
Mystery Dram - fatprov
Färg: Ljus bärnsten - bärnsten
Doft: Mjuka röktoner, komplex, persikotoner
Smak: Sötma, fyllig, röktoner
Eftersmak: Lång, söt, lite röktoner, choklad
Poäng: 93
Provningsnoteringar Per Eriksson
Kilkerran
WIP 4, 46 %, ca 8 år
Doft: Frukt, vanilj, sötma, kryddor,
choklad, äpplen, persika
Smak: Kryddor, sötma, vanilj, toffee,
frukt, sockrig
Eftersmak: Sötma, frukt, godis
Poäng: 85
Hazelburn
12yo, 46 %, 80 % sherry cask
Doft: Frukt, kryddor, vanilj, godis,
lite ek, choklad
Smak: Kryddor, choklad, frukt, ek,
vanilj
Eftersmak: Vanilj, frukt, kryddor, ek
Poäng: 87
Springbank
Rundlets & Kilderkins, 49,4 %
Doft: Frukt, äpplen, godis, sötma,
vanilj, choklad, lite ek
Smak: Kryddor, choklad, ek, peat,
vanilj, sötma, godis
Eftersmak: Ek, coklad, godis, sötma, vanlij, lång
Poäng: 89
Springbank 9yo/2004-2013 Gaja
Barolo, 54,7 %, hela tiden lagrad i Barolofat
Doft: Kryddor, lite vinls, vanilj, ek, frukter
Smak: Choklad, kryddor, lite vin, tyngd, ek
Eftersmak: Choklad, kryddor, vin, frukt, lång
Poäng: 88
Springbank 21yo Tall bottle,
46 %
Doft: Sherry, choklad, sötma, ek, ålder, frukt, godis,
plommon, russin
Smak: Choklad, sherrytoner, frukt, godis, kryddor, ek, ålder,
mandel, godis
Eftersmak: Kryddor, godis, ek, choklad, ålder, lagerhus, mycket lång
Poäng: 95
Springbank 21yo/B2013, 46 %,
blandning av sherry- och bourbonfat
Doft: Sötma, choklad, vanilj, ek, kryddor, mjuk
Smak: Choklad, ek, godis, frukt, vanilj, lite bär, blommig
Eftersmak: Vanilj, ek, godis, choklad
Poäng: 91
Springbank 21yo/B2014, 46 %
Doft: Ek, choklad, sherrytoner, vanilj, mjuk, toffee
Smak: Ek, choklad, godis kryddor, frukter nougat
Eftersmak: Frukt, vanilj, godis
Poäng: 92
Longrow Red 11yo Batch 2, 53,7, Cabernet Sauvignon-fat
Doft: Lätt rök, lite vintoner, sötma, ek, choklad, kryddor,
nötig
Smak: Rök, vin, svavel, frukter, kryddor, lite sälta
Eftersmak: Krutrök, vin, godis, ek
Poäng: 86
Longrow 15yo/1998-2014 Madeira Wood, 49,0 %, Franks
Mystery Dram - fatprov
Doft: Ek, frukt, godis, kryddor, choklad, mjuk, ålder, sherry,
sötma
Smak: Ek, godis, ålder, kryddor, vanilj
Eftersmak: Ek, sötma, vanilj, ålder, komplex
Poäng: 95